Tech

Amikor a tapéta tartja a falat

A német kutatók által kifejlesztett, szupererős tapéta és a hozzá járó ragasztó segítségével egy egyszerű téglafal is túlélhet egy földrengést.

A természeti katasztrófáknak ellenálló struktúrák és rendszerek kialakítása mindig is napirenden volt, azonban a tavalyi japán földrengés bebizonyította, hogy van hova fejlődnünk. Ékes példái ennek a téglából és betonból készült falak, amelyek a függőleges erőkkel ugyan gond nélkül megbirkóznak, azonban az olyan, vízszintes erőkkel szemben már védtelenek, melyek egy földrengés során keletkeznek.

A Karlsruhei Technológiai Intézet munkatársai ennek megoldásaként egy fonott üvegszálból készített anyagot fejlesztettek ki, amely egyszerre erős és kellően rugalmas ahhoz, hogy tapétaként egyben tartsa a falat. A találmányt egy ugyancsak erős és ugyancsak rugalmas ragasztó egészíti ki, ami poliuretán gyöngyökkel köt a felszínhez.

Természetesen a “földrengésbiztos tapéta” sem teljesen földrengésbiztos, vagyis előfordulhat olyan csapás, ami után az épületet le kell rombolni és újraépíteni, azonban a fejlesztők reményei szerint a legrosszabb esetben is segít annyit, hogy a ház ne szakadjon azonnal a benne lévők fejére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik