Tech

Digitális Nagy Testvértől félnek az angolok

Nagy-Britanniában amiatt bírálják a kormányt, hogy a lakosság telefonhívásainak, e-mailjeinek illetve SMS-einek ellenőrzését lehetővé tevő törvény elfogadását tervezi.

A közeljövőben nyilvánosságra kerülő jogszabály értelmében az internetes vállalatok kötelesek lesznek “élő”, azaz az eseményekkel egy időben történő hozzáférést biztosítani a brit kormány lehallgató központjának (GCHQ) a kommunikációhoz. A konzervatív-liberális koalíció által irányított brit belügyminisztérium szerint mindez kulcsfontosságú lépés a bűnözés és a terrorizmus elleni küzdelemben.

A helyzet pikantériája, hogy a legutóbbi munkáspárti kormány arra vonatkozó kísérlete, hogy létrehozzanak az internethasználatot és a telekommunikációt lefedő központi adatbázist, éppen az akkori konzervatív és liberális ellenzék miatt fulladt kudarcba.

Ehelyett egy 2009-es uniós irányelv értelmében az internetszolgáltatók kötelesek 12 hónapon át megőrizni a felhasználók adatainak, elektronikus leveleinek valamint telefonhívásainak egyes részleteit. Noha az üzenetek tartalmát nem kell megtartaniuk, a feladó és a címzett személye valamint a kommunikáció ideje és földrajzi helye rögzítésre kerül.

S bár a törvény pontos tartalma egyelőre még nem ismert, a Downing Street nem győzi hangsúlyozni, hogy a tartalom továbbra is titkos marad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik