Tech

Csak ront a hangulatunkon a Facebook?

A közösségi oldal testképzavar és egyéb önértékelési gondok kialakulásáért felel legalább részben.

A hatszáz 16-40 év közötti Facebook-felhasználó körében végzett kutatás eredményei ugyanis arra mutatnak rá, hogy a netezők egy el nem hanyagolható része “egészségtelenül” használja a közösségi oldalt.

Steve Crawford, a vizsgálatot megrendelő, étkezési zavarokkal foglalkozó központ egyik igazgatója szerint “amikor az emberek magukról és másokról nézegetnek képeket a Facebookon, növeli a saját testképükkel kapcsolatos elégedetlenségüket“. Szépen példázza ezt, hogy a megkérdezettek 75 százaléka kövérnek érzi magát, és az előbb leírt folyamatot kifejezetten igaznak vallja a válaszadók 51 százaléka.

A megkérdezettek 51 százaléka azt is bevallotta, előfordul, hogy mások életét a sajátjához hasonlítja a bejegyzések és feltöltött fényképek alapján, és 32 százalék kifejezetten elszomorodik az összehasonlítás után.

Crawford szerint – és ezzel csak egyet tudunk érteni – a Facebook nagyon jó módja annak, hogy az ember fenntartsa családjával és barátaival a kapcsolatot, “de ezek a kapcsolatok jó érzékkel kellene eltöltsenek, és nem rosszal“. A közhelyet a kutató azzal egészítette ki, hogy amennyiben valaki észreveszi, hogy az oldal befolyásolja az önértékelését, próbálja meg egy kis időre kikapcsolni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik