Tech

Este elsötétül a világ

A Föld órája rendezvény keretében egy órára sötétbe borul az Eiffel-torony, a Burdzs Kalifa, az Empire State Building és a Lánchíd is.

Este fél kilenctől a lezárt Lánchídról lehetett megnézni az elsötétülő Budapestet. A magyar főváros a világ legnagyobb városaival együtt csatlakozott a Természetvédelmi Világalap (WWF) a Föld órája elnevezésű rendezvényéhez, amely 2007 óta a világ egyik legnagyobb klímavédelmi akciójává nőtte ki magát.

Tavaly a celebek még dallal is készültek – csak erős idegzetűeknek ajánljuk -, de várhatóan zenei aláfestés nélkül is látványos eseményben lesz részünk, mivel a Föld órája magyar honlapján eddig 80 település, 400 intézmény és vállalat, valamint több ezer magánszemély jelezte, hogy részt kíván vállalni és szombat este egy órára áramtalanít.

Magyarországon idén a központi lekapcsoló esemény a Lánchídon lesz, de számos vidéki város is pályázik a Föld órája fővárosa címre, amelyet az a település kap, amelynek lakói a legnagyobb számban csatlakoztak a mozgalomhoz.

A világ legnagyobb klímavédelmi mozgalmához tavaly egyébként 134 ország csatlakozott, és olyan, világszerte ismert épületeknél kapcsolták le a lámpát, mint a gízai piramisok, az Eiffel-torony, a Big Ben vagy a Buckingham-palota. Ezek az ikonikus építmények 2012-ben is sötétbe borulnak, de lesznek új résztvevők is: a világ egyik legmagasabb építménye, a Taipei 101, a kínai nagy fal, a pekingi Madárfészek és Tokió Torony idén először sötétül el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik