Nagyvilág

Idén 134 országban aludtak ki a fények a Föld órája idején

Világszerte számos nevezetesség fényeit kapcsolták le a Föld órájában. A kezdeményezéssel a környezetvédelemre és az energiatakarékosságra világítottak rá.

A nevezetességek közül először a sydney-i operaház fényei hunytak ki, majd – az időeltolódás miatt értelemszerűen később – sorra kikapcsolták például a 2008-as olimpia jelképének számító pekingi Madárfészek-stadion, a London Eye óriáskerék, a New York-i Times Square és a riói Megváltó Jézus szobrának díszkivilágítását is. Párizsban lekapcsolták az Eiffel-torony, a Notre Dame, a városháza, számos színház és operaház, valamint hidak, szökőkutak és nyilvános terek megvilágítását. Minden városban pontban este fél kilenckor aludtak ki a fények, sok helyen a reflektorokat és a fényreklámokat is leoltották.

A Föld óráját kitaláló és máig szervező Andy Ridley az AFP francia hírügynökségnek azt mondta, nem elsősorban az ez alatt az egy óra alatt megspórolt energiáról szól az akció, hanem arról, hogy mi történhet, ha az emberek együtt lépnek fel egy ügyért. A Föld óráját először 2007-ben szervezték meg az ausztráliai Sydneyben, idén már 134 országból voltak csatlakozók. Idén csak Ausztriában tízmillióan – az ország lakosságának majdnem a fele – vett részt benne.

Szombat este egy órára elhalványultak Honkong vízparti fényei, Szingapúrban pedig nem csak a díszkivilágítást kapcsolták le egy órára, hanem a Csangi repülőtér fényeit is – persze a biztonságos le- és felszálláshoz szükségeseket nem. Még a földrengés és szökőár sújtotta Japánban is sokezer ember csatlakozott.

Oroszországban harminc város vett részt a Föld óráján, csak Moszkvában hetven épület fényét kapcsolták le, köztük volt az 540 méter magas tévétoronyét és a harminckét emeletes Moszkvai Állami Egyetem, a korábbi Lomonoszov Egyetem lámpáit is.
Athénban elsötétült az Akropolisz, a parlament és a Poszeidón-templom is. Olaszországban több mint kétszáz várost regisztráltak résztvevőként, és egy órára kihunytak a firenzei Ponte Vecchio, a pisai ferde torony és a római Colosseum fényei is.
Romániában 52 város csatlakozott, az eseményre gyertyafényes felvonulásokat és koncerteket is szerveztek.

Az Egyesült Államokban kialudtak a bostoni és a chicagói felhőkarcolók fényei, de más épületeknél is takarékoskodtak. Nem volt díszkivilágítása a világ egyik legnagyobb épületének, a 372 ezer négyzetméteres chicagói Merchandise Martnak, a Wrigley Buildingnek, az NBC toronynak, a Chicago színháznak és a híres Navy Piernek. Los Angelesben is számos épület, köztük a nemzetközi repülőtér és híres szállodák vettek részt a villanykapcsolásban.
Az akciót támogatta Ban Ki-Mun ENSZ-főtitkár is, aki szerint közös küldetés a bolygó védelme és az emberi jólét biztosítása is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik