Tech

Májustól tőzsdézik a Facebook

A jövő héten leállítja a Facebook a részvényeivel való kereskedést a másodlagos piacon, hogy előkészítse a májusra tervezett tőzsdei bevezetést.

Amerikai lapbeszámolók szerint a közösségi oldal – melyen naponta húszezer évet töltünk el – még egyeztet néhány kérdésben az amerikai tőzsdefelügyelettel (SEC), de várhatóan már a jövő héten roadshowra indul, hogy találkozzon a potenciális befektetőkkel.

A Facebook az idén februárban nyújtotta be az SEC-nek a tőzsdei bevezetésre vonatkozó kérelmét, a cég ötmilliárd dollárt vár az elsődleges részvénykibocsátásból. Ez lesz minden idők legnagyobb kibocsátása az internetes cégek között azóta, hogy a Google 2004-ben 1,9 milliárd dollár értékben bocsátott ki részvényeket.

Az amerikai tőzsdei felügyeletnek beadott dokumentumok szerint a Facebook tavaly egymilliárd dollár (222 milliárd forint) adózott eredményt könyvelhetett el, bevétele 3,71 milliárd dollárt tett ki – 88 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. Az adózott eredmény 2010-ben 606 millió, 2009-ben pedig még “csak” 229 millió dollár volt. A cég bevételeinek 85 százaléka reklámból származik.

A céget alapító Mark Zuckerbergnek 28 százalékos, a menedzsmentnek 70 százalékos részesedése van a Facebookban, a fennmaradó rész a pénzügyi befektetőké.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik