Tech

Az EU ötöde még nem nyúlt számítógéphez

Az Eurostat hétfőn közzétett felmérése szerint az uniós állampolgárok 22 százaléka még soha nem használt számítógépet

A tavalyi év decemberében az EU statisztikai hivatala azzal lepett meg minket, hogy az unió negyede még nem látott internetet – bár a Digitális Menetrendben megfogalmazott cél az, hogy a “nettelen” polgárok száma 2015-re ne érje el a 15%-ot, úgy tűnik, először a netet közvetítő eszköz terjesztéséről kell gondoskodni.

A legújabb jelentéshez az adatokat a 16 és 74 év közötti lakosság megkérdezésével nyerték, maga az adatgyűjtés pedig még 2011-ben történt.

A digitális analfabetizmusról tájékoztató mutató állásában Svédország a legjobban teljesítő, hiszen a lakosságnak csupán 4 százaléka nem ismeri a számítógép használatát; a svédek után a dánok, luxemburgiak és a hollandok következnek 6 százalékkal. A Romániával együtt a sor végén kullogó Bulgáriában 45 százalék, Görögországban pedig 41 százalék azok aránya, akik soha nem használták még ezt az eszközt.. Magyarországon 26 százalék azoknak az aránya, akik még nem nyúltak számítógéphez.

Az EU-ban élő 16 és 24 év közötti fiatalok esetében 10-ből négy számít digitális analfabétának. Itt is elég nagy a szórás a tagországok között: míg Hollandiában, Ausztriában, Luxemburgban és a skandináv országokban a fiatalság egésze használt már legalább egyszer számítógépet, addig Romániában és Bulgáriában nem éri el a 90 százalékot ez az arány. Magyarországon százból csupán két olyan fiatal van, aki még egyszer sem ült számítógép előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik