Tech

Jó üzlet az online cenzúra

Számos vállalat jelentős összegeket hajt be Kínában abból, hogy az ügyfeleiket érintő negatív tartalmakat törlik a világhálóról.

Arról már korábban írtunk, hogy manapság Kínában nem rossz “mikroblog-specialistának” lenni, azonban úgy tűnik, nem ez az egyetlen online üzletág, amely virágzásnak indult. A China Daily a PR Pioneer Network egyik munkatársát szólaltatta meg, aki úgy fogalmazott, lényegében az internet összes szegmenséről, így nemcsak honlapokról, de videomegosztó oldalakról, blogokról és mikroblogokról is törölhetők az információk. Utóbbi esetben egy bejegyzés és a hozzá tartozó hozzászólások eltüntetése nagyjából ezer jüanba (36 ezer forint) kerül, de ha a hozzászólások száma a több ezret is eléri, akkor az árak is emelkednek.

Egy másik megkérdezett rendszergazda árai kétezer jüannál (72 ezer forint) kezdődnek, amit a “lebukással” kapcsolatos magas kockázat indokol; de 10 ezer jüanért (360 ezer forint) havi átalányszolgáltatás is elérhető, amely a vállalatot érintő összes ügyfélpanasz internetről való eltávolítását, emellett azok pozitív tartalommal való cseréjét jelenti, különös figyelmet fordítva a “kínai Google”, a Baidu keresőóriás első találataira.

A Beijing Times becslései szerint több száz, fentiekhez hasonló vállalat tevékeny az országban, ezek naponta több tízezer jüant is megkeresnek. Tevékenységüknek ráadásul jogi akadálya nincs, az információk internetről történő törlését ugyanis semmilyen jogszabály nem tiltja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik