Tech

Szöveggé alakítanák a jelnyelvet

A kézjeleket közvetlenül írott szöveggé alakító program kifejlesztésén dolgoznak Nagy-Britanniában.

Manapság számos olyan találmány és fejlesztés kerül napvilágra, ami a jelelő és a jelnyelvet nem értő emberek közötti kommunikációt hivatott leegyszerűsíteni.

Egyes egyéni kezdeményezések próbálják a Kinect egyedi kamerarendszerét hasznosítani, de a Google sem rest ezen a téren.

A skóciai Aberdeen-i Egyetem kutatóinak reményei szerint a Hordozható Jelnyelvfordító (Portable Sign Language Translator, PSLT) elnevezésű program egy éven belül elérhetővé válik – nincs másra szükség, mint egy egyszerű kamerára, a munka nagy részét a program végzi, amely azonnal írott szöveggé alakítja a mozdulatokat. A fejlesztők a minél szélesebb körű elterjedés kedvéért laptopokon, táblagépeken, okostelefonokon és egyéb hordozható eszközökön is elérhető alkalmazássá szeretnék tenni.

A program képes megtanulni a felhasználó saját – például a munkájában használt gyakori kifejezéseket tartalmazó – szótárát – gyakorlatilag “rövidítésekről” van szó, így olyan kifejezések vagy gondolatok használatára is lehetőség adódik, melyek jeleléssel nehezebben kifejezhetőek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik