Tech

Digitális jelnyelv tolmács

Néhány francia fejlesztő a Microsoft Kinect kamerarendszeréhez olyan programot írt, amely képes felfogni a jelnyelvet.

Érdekes módon már szabadalmaztatása során szóba került, hogy a Kinect képes lenne az amerikai jelnyelvet “lefordítani”, azonban a Microsoft végül ezen állítását visszavonta azzal a kikötéssel, hogy ez a funkció majd csak egy későbbi modellben lesz megtalálható.

A megjelenés óta láttunk már számos vicces és félig komoly felhasználási lehetőséget otthonról működő informatikai zseniktől, de természetesen komoly kutatók és fejlesztők is nekiestek a kétkamerás Kinectben rejlő lehetőségek kiaknázásának. Már-már odáig is elmentünk, hogy a rendszerről kiderült, gyakorlatilag mindenre jó, csak arra nem, amire a Microsoft szánta – játéknak.

Az alábbi videón látható jelnyelv-tolmács program egyelőre csak néhány szót ismer és feltételezzük, hogy az ujjak komolyabb mozgását igénylő jelek értelmezhetetlenek maradnak (még egy ideig) a program számára, azonban a rendszerben rejlő lehetőségekről ismét kiderült, hogy határtalanok. Egy kész jelnyelv-tolmács akár a gyakorlati alkalmazás, akár az oktatás területén hatalmas segítség lehetne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik