Tech

Online gyógymód a fáradtság ellen

Holland kutatók olyan internetes terápiát dolgoztak ki a krónikus fáradtság ellen, ami hatékonyabb, mint a személyes kezelés.

Lehet, hogy az internet úgy hat, mint a drog, de úgy tűnik, a világháló viszonylag hasznos “kábítószernek” mondhatja magát.

A hollandok ennek szellemében kezdték el a kognitív viselkedésterápia online megoldását kidolgozni, a kezelés ugyanis az erre rászoruló fiataloknál roppant ígéretesnek bizonyul, de viszonylag kevesek számára elérhető.

A kidolgozott programot egy 135 fős, 12-18 éves csoport felének segítségével tesztelték, és megdöbbentő módon az elért eredmények jobbnak bizonyultak, mint a való életben, személyesen kezelt kontrollcsoportnál. A hat hónapos próbaidőszak végére az online eszközt használó fiatal páciensek kevésbé voltak fáradékonyak és nagyobb arányban élték korosztályuk “normális” életét.

Rosanne Coutts, az ausztráliai Southern Cross Egyetem sportpszichológusa szerint a meglepően pozitív eredmények annak tudhatóak be, hogy a fiatalok az internetet, vagyis egy olyan eszközt használhattak, amit ismernek és szeretnek; ráadásul mindezt szokásos környezetükben tehették, az irányítás a saját kezükben maradt.

Minket már csak az érdekel, hogy mikor hozzák nyilvánosságra ezt a programot, mert kipróbálnánk a tavaszi fáradtság ellen is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik