Tech

Sok vagy kevés 41 megapixel?

A Nokia olcsó okostelefonokkal és mobilba épített fényképezőgépekkel próbált bizonyítani a barcelonai Mobile World Congress szakmai seregszemlén.

A Symbian operációs rendszeren futó új Nokia 808 PureView 41 megapixeles képszenzorral rendelkezik, ami messze felülmúlja a még forgalomban lévő tükörreflexes digitális fényképezőgépekbe épített képszenzorok pixelszámát is.

S bár ez roppant jól hangzik, nem érdemes tőle hasra esni, mivel egy digitális kamera képminőségét nem kizárólag a szenzor pixelszáma határozza meg, egy bizonyos szint felett már-már mindegy, hogy 41 vagy 141. A problémát elsősorban a szenzorok mérete jelenti, a telefonokban – nem meglepő módon – kisebbek, mint a fényképezőgépekben, ami egyúttal azt jelenti, hogy a mobilok képtelenek olyan szép, precíz képeket készíteni, akaratlanul is sokkal több lesz a “zaj”.

A Nokia ezt persze tudja, és a 41 megapixellel valószínűleg inkább a technikailag járatlanokat szeretné elkápráztatni, ugyanis a készülékben lévő szoftver a jobb képminőség kedvéért 7 pixelből készít egyet, tehát a végeredmény egy 5-6 megapixeles fotó.

A Nokia ezen kívül az Apple iPhone és a felső kategóriás Android modellek konkurenseként csatasorba állított Nokia Lumia modellcsaládot egy olcsóbb taggal, az alacsony árkategóriás Asha modellcsaládot pedig három új taggal bővítette. Vagyis a Nokia már az alsó árkategóriában is kénytelen felvenni a versenyt a feltörekvő gyártók, elsősorban a dél-koreai Samsung, illetve a kínai Huawei és ZTE bővülő kínálatával szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik