Tech

Folytatódik a kínai iPad-dráma

A kelet-kínai Sanghajban folytatódott szerdán az iPad márkanév tulajdonjogáról szóló per - az ítéletre még várni kell.

Ha valaki lemaradt volna a hónapok óta húzódó pereskedésről az Apple és a hongkongi székhelyű, tajvani tulajdonú Proview International Holdings közt, jó ha tudja, hogy az utóbbi 2000 és 2004 közt több ázsiai országban, valamint Mexikóban is bejegyeztette az iPad márkanevet, aminek használati jogát a Proview tajvani leányvállalata ugyan 2006-ban eladta az Apple-nek, de a cég sencseni leányvállalata, a Proview Technology Shenzhen az adásvétel után is fenntartotta magának a jogot a márkanév használatára a szárazföldi Kína területén, ezért most 10 milliárd jüant (350 milliárd forintot) követelnek szerzői jogok megsértése okán. Az Apple ezzel szemben azzal érvel, hogy természetesen a szárazföldi Kínában való értékesítés jogát is megvették, a Proview azonban – a megegyezést be nem tartva – elmulasztotta kiszélesíteni a jogokat.

Szerdán több mint négy órán át érvelt a két fél saját igaza mellett, a heves szócsatát több alkalommal is a bírónak kellett megszakítania. Az Apple képviselői szerint a súlyosan eladósodott Proview nem formálhat jogot az iPad márkanévre, mivel nem képes saját iPAD-jének gyártására. “A Proview-nak nincs terméke, nincsenek piacai, nincsenek vásárlói, sem pedig beszállítója. Semmije sincsen” – mondta Hu Csin-nan, az Apple-t képviselő egyik ügyvéd. Hu emlékeztetett: az amerikai óriás termékeiért sorban állnak a kínai emberek, az iPadek betiltása Kína nemzeti érdekeit is sértené.

A bíróság nem közölte, mikor hozza meg ítéletét. Megoldást a peren kívüli megegyezés jelenthet, amely hivatalosan még nem kezdődött meg, de mindkét fél hajlandóságot mutat arra – fogalmazott újságíróknak Hszie Hsziang-huj, a Proview jogi képviselője.

A pereskedés ugyanakkor még biztosan nem ér véget, az Apple ugyanis fellebbezett a sencseni bíróság decemberi döntése ellen, miszerint a névhasználat a Proview-t illeti meg. A felek február végén állnak fellebbviteli bíróság elé Kanton tartományban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik