Nagyvilág

Az iszlám megsértése miatt kapott börtönt a legnépszerűbb egyiptomi komikus

A legismertebb arab komikus színészt egy, a Mubarak után hatalomra került iszlamista körökhöz közel álló ügyvéd jelentette fel.

Három hónapig tartó börtönbüntetésre és kényszermunkára ítélte egy egyiptomi bíróság az ország legismertebb komikus színészét azzal az indokkal, hogy megsértette az iszlámot, és jelképeit, mint például a szakállt. Az arab világ egyik legnépszerűbb színészének számító Ádel Imámot távollétében ítélték börtönbüntetésre. A politikusokból és a hatalomból negyvenéves karrierje alatt rendszeresen gúnyt űző színésznek egy hónapja van arra, hogy fellebbezzen, és addig szabadlábon védekezhet.

A helyi internetes sajtó szerint a büntetés oka egy 2007-es film és egy 1998-ban műsorra tűzött színdarab volt. Az előbbi egy korrupt üzletemberről, az utóbbi egy arab diktátorról szólt.

A legnagyobb egyiptomi színésznek tartott Imámot egy iszlamista körökhöz közel álló ügyvéd jelentette föl. Az ügyvéd abból húzott hasznot, hogy az iszlamisták teret nyernek Egyiptomban – mondta egy elemző, aki szerint azonban a fellebbezés sikeres lesz.

A rendezők, színészek, művészek és értelmiségiek ellen indított hasonló eljárások nem ritkák Egyiptomban, de az Imám elleni ráirányítja ezekre a figyelmet a mozisztár ismertsége, és az ítélet időzítése miatt. A per hosszú hónapokig hevert a bíróságon, mielőtt elővették volna.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik