Tech

Nő a spamveszély az olimpia miatt

A csalók és levélszemetelők a sportesemények iránti felfokozott érdeklődést próbálják majd kihasználni.

A Symantec januári jelentése persze nem korlátozza a spamveszélyt a sportra, a csalók bármilyen világméretű eseményt megpróbálnak kihasználni – ilyen például a közelgő Valentin-nap is. Annak érdekében, hogy még nagyobb legyen a kattintás iránti kísértés, a spammerek úgy próbálják álcázni a webcímeket, hogy úgy tűnjön, mintha egy közösségi oldalra vezetne a link.

Gombás László, a Symantec magyarországi szakértője szerint a sportolók mellett a csalók is készülnek. “Már most találtunk utalásokat a londoni nyári olimpiára.

A Symantec 2012 januárjában minden 370. e-mailt azonosított adathalászatot célzó levélnek, és az e-mail alapú támadásokkal kapcsolatban minden 295-et találta veszélyesnek. Januárban az elektronikus levelek útján terjedő rosszindulatú programok 29 százaléka tartalmazott kártékony webhelyekre irányító linkeket.

A januári jelentés alapján elmondható, hogy a kéretlen levelek kategóriában a legtöbb spammel fertőzött ország továbbra is Szaúd-Arábia maradt 75,5 százalékkal, ezt követi Kína 75, Magyarország 70,8, Nagy-Britannia 69,3, az Egyesült Államok 69 és Kanada 68,7 százalékkal.

Az adathalászatban Hollandia lett a legcélzottabb ország: januárban minden 62,6 levélből egy adathalászprogrammal volt fertőzött – ezzel Nagy-Britanniát előzte, ahol minden 179,4 e-mailből egyet blokkoltak. Az e-mail alapú támadásokban januárban szintén Hollandia vezet, minden 61,4 e-mailből egy tartalmazott vírust. Magyarországon ez az arány 396,8 volt.

A jelentés rámutat, hogy januárban az oktatási lett a legtöbb spammel fertőzött szektor 71 százalékos spamaránnyal, ezt követik a nagyvállalatok 69,1, majd a kis- és középvállalkozások 68,9-es fertőzöttséggel. A kéretlen levelek aránya a kémiai és gyógyszeripari szektorban a legmagasabb, az adathalászat fő célpontja pedig az állami szektor maradt: minden 99,1 e-mailből egy rejtett adathalász-támadást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik