Tech

Várható vírusok 2012-ben

A digitális kártevőktől retteghet mindenki, aki mobiltelefont, Windows 7-et vagy közösségi oldalt használ.

A mobiltelefonok világában 2011 slágerei az SMS trójaiakhoz hasonló rosszindulatú szoftverek voltak, amelyek a készülékekről emeltdíjas SMS-eket küldtek, az üzenetekkel küldött összegek pedig a kibertámadók számláin landoltak. Emellett megjelentek az olyan botnetek is, amelyek a készülékeket bűncselekmények lehetséges eszközeivé alakították. Az ESET előrejelzése szerint idén is számíthatunk az ilyen típusú támadásokra, de ezekhez csatlakoznak 2012-ben a kémprogramok is.

2011 októberéig az ESET Software 41 féle rosszindulatú kódot azonosított Android platformon. A támadások 30%-a Android Marketről történő letöltés során keletkezett, míg SMS-eken keresztül a vírusok 37%-a érkezett. A rosszindulatú támadások 60%-a botnet jellegzetességekkel rendelkező kártékony kódként támadott – ilyen eset például, amikor illetéktelenek átveszik készülékünk felett az irányítást.

Nem az androidos telefonokra irányuló támadások jelentik azonban az egyetlen biztonsági problémát. A Gartner előrejelzése szerint ugyanis év végére a Windows 7 lesz a legnépszerűbb a felhasználók körében, vagyis a digitális “rossz fiúk” figyelme is egyre inkább ezen operációs rendszer felé fog fordulni.

2012-ben a rosszindulatú szoftverek terjesztésének módszerei is változnak majd. A hangsúly a hagyományos csatornákról – email, gyorsüzenetek, USB eszközök – áthelyeződik a közösségi oldalak felületére kifejlesztett, és azon terjedő vírusokra, valamint a jogszerűen működő, de a támadásokkal szemben kevésbé védett honlapokra, ahonnan tartalmakat tölthetünk le, és amelyek ezután fertőzik meg eszközeinket és hálózatainkat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik