Tech

Mágneses szappan lehet az olajszennyezések ellenszere

Egy nemzetközi kutatócsoport először állított elő mágnesre reagáló szappant.

Az eredmény egyben azt is jelenti, hogy a szappan és minden olyan anyag, amelyet feloldanak vele, könnyedén eltávolítható mágneses mező alkalmazásával. Szakértők szerint ez a lehetőség sokat segítene az olajjal szennyezett vizek megtisztításában.


Forrás: PhysOrg

A vasatomokat tartalmazó szappan létrehozásakor a brit Bristoli Egyetem és a grenoble-i Laue Langevin Intézet kutatói a háztartásokban is használt mosószerekből indultak ki vizsgálataikban – egyszerűen a vasatomot kapcsoltak a detergens molekulájához.

Az így létrejött cseppeket úgy vonzotta a mágnes, mintha vassal lettek volna megtöltve. Az egyedülálló vasatomok azonban nem viselkedhetnek aprócska mágnesként, ezért feltételezték, hogy a kémiai folyamatban olyasmi is történt, amire nem számítottak előzőleg.

Mintákat küldtek ezért az előállított szappanból a franciaországi intézetbe, ahol intenzív neutronsugár-nyalábokkal vizsgálták meg az anyag összetételét. Kiderült, hogy a vasrészecskék szorosan illeszkedve helyezkedtek el, mintha csak vasból lévő nanoszemcsét alkotnának, ezért reagálhattak a mágneses mezőre.

Az így kapott eredmények ismeretében a kutatók újra átgondolják, hogy találmányuk mire és mennyiben lehet használható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik