Tech

Hogy mire jó a világ legerősebb mágnese?

Nos, ezt jelenleg a németektől érdemes megkérdezni, akik ezredmásodpercekig voltak képesek egy 91,4 tesla erejű mágneses mezőt fenntartani.

Márpedig 91,4 még teslából is sok – összehasonlításképp egy átlagos hűtőmágnes ereje cirka 0,05 tesla (vagyis 1828-szor gyengébb), míg a hagyományos, vasmagból és rézvezetékekből álló elektromágnesek is csak 25 tesláig jutnak, mivel utána akkora erők hatnak rájuk, hogy szó szerint szétszakadnak.

A Drezdai Nagy Mágneses Tér Laboratórium (High Magnetic Field Laboratory Dresden, HLD) ezzel szemben egy olyan, 200 kilós tekercset készített, ami az előbb említett rekordig jutott el. (A korábbi rekorder egy amerikai szerkezet, ami 89 tesláig jutott.) A hatalmas mágneses tér felállításához – annak ellenére, hogy csupán a másodperc töredékéig működött – olyan magot kellett készíteni, amely a tengerszinten mért légköri nyomás negyvenezerszeresét is képes elviselni.

Ilyen erős mágneseket anyagkutatási vizsgálatokhoz, szupravezetők tanulmányozására használnak, azonban a jövő elektronikai alapanyagainak kifejlesztéséhez még ennél is erősebb (és tartósabb) mágnesekre lesz szükség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik