Tech

A kvantumszámítógépek fényes jövője

Úgy tűnik, a jövő számítógépeinek megalkotásához is a magyarokon keresztül vezet az út.

Kroó Norbert és kutatócsoportja egy új kvantummechanikai effektust fedezett fel, saját szavaival élve “új típusú fénnyel, a felületi plazmonokkal” foglalkozik. “Az új típusú fény egy sor olyan alkalmazás lehetőségét teremtette meg, amelyekről korábban még álmodni sem mertünk.

A felületi plazmonok a fém felületén lévő vezetési elektronoknak a lézerfény segítségével gerjesztett hullámszerű mozgása. A “rendes” fény esetében a hullámhossz szab határt az optikai rendszerek felbontóképességének, ugyanis, ha két pont közelebb van, mint a hullámhossz fele, az egy pontnak látszik – az új típusú fény esetében azonban nincs ilyen korlátozás.

Érvényes a felületi plazmonokra az elektronikus tranzisztorok esetében létező tiltott sáv is, amelyben az elektronok nem mozoghatnak – ily módon létrehozhatók optikai tranzisztorok, melyeknek számos előnye közé tartozik az a tény, hogy a fény gyorsabban terjed, mint az áram, amely ráadásul zavaró kölcsönhatásba is lép “a mellette folyó”  árammal.

Kroó Norbert és csoportja jelenleg épp az előbbi miniatürizációval foglalkozik, vagyis azzal, hogy miként lehet kisebb lézerekkel ugyanolyan optikai effektusokat létrehozni a felületi plazmonok segítségével, amilyeneket nagyobb lézerekkel érnek el hagyományos optikával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik