Kultúra

Mobiltelefonnal forgatott film kerül a mozikba

Különleges film kerül az amerikai mozikba karácsony előtt: az Olive című produkciót teljes egészében mobiltelefonnal forgatták.

Az Olive klasszikus dráma, főszereplője pedig egy tízéves kislány, aki nem beszél, és ezzel teljesen megzavarja három ember: egy megkeseredett idős nő, egy túlsúlyos férfi és egy, az amerikai életformához alkalmazkodni képtelen külföldi életét – nyilatkozta Hooman Khalili, a film rendezője. A kislány alakját egyébként a Belleville randevú – Francia rémes című animációs film ihlette, amelyben a szereplők szinte teljesen némák.

A produkciót Nokia N8-as okostelefonnal vették fel. A mobil beépített kamerájához egy 35 milliméteres – mozifilmekhez használt – objektívet csatlakoztattak, és az egyszerű néző számára sem a képminőség, sem a hang sem hagy semmi kívánnivalót maga után. “A technika nagyon gyorsan fejlődik, idővel mindenre képesek lesznek a mobiltelefonok” – mondta Hooman Khalili, aki úgy véli, hogy az alkalmazott módszer “úttörő a maga nemében”.

A film így mindössze 500 ezer dollárba (115 millió forintba) került. A költségeket Chris Kelly, a Facebook egyik volt vezetője és egy San Franciscó-i filantróp, William O’Keeffe finanszírozta, a Nokia viszont nem vett részt a terv kidolgozásában. “Elküldték a telefont, de 2011 márciusa óta nem hallottam róluk, eltűntek” – mesélte a rendező, hozzátéve: a Kickstarter portálon 300 ezer dollárt (69 millió forintot) szeretne összegyűjteni, hogy mintegy száz moziban kezdhessék el a film forgalmazását az Egyesült Államokban még karácsony előtt. Eddig az összeg tizedrésze folyt be.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik