Tech

Védtelen a mobilok 80 százaléka

A GSM-hálózat sérülékenysége miatt a hackerek másodpercek alatt átvehetik az irányítást, telefonálhatnak és SMS-t küldhetnek.

Épp egy évvel ezelőtt írtunk arról, hogy milyen könnyen le lehet hallgatni a GSM-hálózaton zajló beszélgetéseket – az akkor demonstrációt is tartó német kutatók ismét év végére időzítettek egy kellemetlen meglepetést: a GSM-technológiát használó mobiltelefonok négyötöde felett másodpercek alatt át lehet venni az irányítást.

Egy SMS vagy egy hívás első hallásra nem tűnik túl veszélyesnek, azonban súlyos pénzügyi következményekkel járhat, amennyiben egy emelt díjas szám vagy szolgáltatás a cél – természetesen ezeket épp a hackerek üzemeltetik. A hasonló csalások áldozatai általában csak a hó végi számla kézhezvételekor szembesülnek az okozott kárral.

A Security Research Labs kutatói 11 ország 32 szolgáltatóját vizsgálták és arra a megállapításra jutottak, hogy bár egyik sem kínál teljes védelmet, jelenleg a német T-Mobile és a francia SFR felhasználói vannak a legkisebb veszélyben. Interaktív térképükről az is kiderül, hogy itthon a Vodafone valamivel biztonságosabb, mint a Telenor vagy a T-Mobile.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik