Tech

A biztonságosabb PIN kód titka

A megoldás szembemegy azzal, amit megérzéseink sugallnak.

Annak ellenére, hogy a négy számjegyből álló PIN kód tízezer lehetőséget kínál, a felhasználók 15%-a csupán 10-et használ – a könnyebben megjegyezhető kombináció azonban alacsonyabb biztonságot is jelent. Azok, akik vették a fáradságot, hogy maguknak állítsanak be PIN kódot (és ez nem születési dátumuk egy része), valószínűleg ösztönösen négy különböző számot választottak.

Persze – ahogy a lottónál, itt is – elméletileg lényegtelen, hogy 0000-tól 9999-ig melyik számot választottuk, hiszen ha valakinek tippelnie kell, egy a tízezerhez esélye van eltalálni. Elméletileg.

Az okostelefonok terjedésével az elmélet kirepül az ablakon és bejön a gyakorlat, az érintőképernyőn ugyanis látszik, hogy mely részeket taperoltuk. Különösen látványos lehet ez azoknál, akik a PIN kódjukat használják a billentyűzár feloldásához is. A tízezer lehetséges kombinációból hirtelen 24 maradt.


Forrás: TechCrunch

A megoldás roppant egyszerű: három számot kell választani, vagyis az egyik számjegyet meg kell ismételni. Ezzel máris 36-ra nő a lehetséges megoldások összege, hiszen rosszakarónk nem tudhatja, hogy az ujjlenyomatok alapján leolvasott számokat milyen sorrendben ütöttük be.

Persze számszerűen tízezer közül első ránézésre nem tűnik sokkal biztonságosabbnak a 36 a 24 helyett, azonban jusson eszünkbe, hogy a legtöbb okostelefon maximálja, hányszor lehet tévesen próbálkozni a billentyűzárral – legtöbb esetben tízszer. Tíz próba esetén 24 lehetőség 41%-os, míg 36 lehetőség 27%-os esélyt jelent – vagyis másfélszer kevesebbet.

Persze az ujjlenyomatoktól hemzsegő érintőképernyőkön az tenné a PIN kódokat igazán biztonságossá, ha a beütéskor felugró billentyűzeten minden alkalommal más helyen jelennének meg a számjegyek, vagyis az ujjak nyoma alapján nem lenne felismerhető, hogy mely számokat használtuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik