Tech

2012 legmenőbb kütyüi

Minden év legfontosabb szórakoztatóelektronikai eseményét tartják január elején a nevadai sivatagban. Képzavarral: a sivatag ilyenkor a kütyük paradicsoma.

Az egy hetes Las Vegas-i Consumer Electronics Show, vagy röviden a CES több százezer látogatót vonz minden évben. A “kockafejeknek” olyan, mint a zarándoklat. Van, aki minden évben ellátogat rá, sokak viszont legalább egyszer az életben szeretnének eljutni oda.

A rendezvény méretét tekintve mindenképpen rendkívüli, idén is csaknem 2500 kiállító részvételével rendezik meg. Hogy maradandó újdonságokkal rukkolnak-e ki a gyártók, csak az idő dönti el. Történetére pillantva ugyanakkor jól látható, meghatározó szórakoztatóelektronikai termékek debütáltak itt. A teljesség igénye nélkül, alább egy lista, amelynek kapcsán azon is el lehet tűnődni, hogyan lettek mára múzeumi tárgyak a listán szereplő technológiai újítások. A CES-en debütált ugyanis:

1970-ben a VCR, vagyis a videomagnó,

1981-ben a kamkorder, vagyis a felvevős-lejátszós videokamera,

1981-ben a CD-lejátszó,

1982-ben a Commodore 64,

1988-ban a Tetris,

1996-ben a DVD,

1998-ban a HDTV,

2001-ben az Xbox,

2004-ben a Blu-ray Disc.

A rendezvény rangját mutatja, hogy hagyományosan az informatikai világ legnagyobbja, a Microsoft aktuális első embere tartja a nyitóbeszédet. Bár jelentős bejelentéseket a redmondi óriás nem itt szokott tenni, várhatóan idén is lesz néhány fontos bejelentésük. A várakozások szerint idén az Xboxot, a Nokia telefonokat, az új Windowst és a Binget népszerűsítik majd. Az idei microsoftos szereplést hangsúlyossá teszi ugyanakkor, hogy ez lesz az utolsó. A jövő évtől a szoftvercég kivonul a CES vezető résztvevői közül. Egyfelől azzal indokolva, hogy a januári dátum nem megfelelő a cég termékeinek, másfelől jelentős spórolással magyarázva azt.

Hömpölyög a techesek serege. (forrás:ces-facebook)

A fentieken túl a következő területeken lehet komoly újdonságokra számítani. Az Intel processzorgyártó által nem csak képletesen hajtott ultrabookok tucatjainak megjelenését várják elemzők. Akár 20-40 ilyen gép is megjelenhet a szupervékony laptopokból. A cél az Apple MacBook Air megszorongatása. A flashmemóriával szerelt gépeket a gyors bekapcsolási mód és az elérhető 800-1000 dolláros árkategória teheti versenyképessé.

Nem meglepetésre a tabletek és az okostelefonok is arathatnak a kiállításon. Elsősorban a szaporodó androidos tabletek révén. Befuthat az első olyan modell is, amelyre Windows 8 kerül majd. Az okosmobiloknál a fizetési megoldásokkal szerelt készülékek területén lehetnek számottevő újdonságok.

Újabb lökést kaphatnak az egyéb, nem kommunikációs eszközök okos moduljai is. Így az internetes kapcsolattal szerelt autókiegészítők, rádiók, biztonsági eszközök. Tovább fejlődtek az olyan konyhai eszközök is, amelyek szintén neteznek. Valamint várható az okos tv-k előretörése is, a nagy kérdés persze, hogy az Apple előáll-e végre tévéjével. Mindezeken túl a legfontosabb újdonságok a digitális orvoslás területén lehetnek – vélik szakértők.

További számtalan érdekes termék a kiállítás oldalán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik