Tech

17 ezer twitterező értékére perlik

A bíróságnak azt is el kell döntenie, hogy mennyit ér egy Twitter-követő.

Noah Kravitz még 2010 októberében hagyta ott előző munkaadóját, a PhoneDog névre hallgató oldalt, amely – nevéből nem nehéz kitalálni – elsősorban telefonokkal kapcsolatos hírekkel és kritikákkal jár élen az internet világában. Itteni munkájából adódóan Noah twitteres tevékenységére a szűk családi körnél némileg többen, összesen 17 ezren voltak kíváncsiak.

A volt alkalmazott saját bevallása szerint békességben vált meg előző munkaadójától, sőt, a New York Timesnak adott nyilatkozatában a Twitter-profilról is szó esett: amennyiben hihetünk Noah-nak, a vállalat engedte, hogy “magával vigye” a több ezer követőt, feltéve, hogy néha még megemlíti a PhoneDogot.

Időközben a @NoahKravitz oldalt már 22 ezernél is többen figyelik, a PhoneDog azonban csak most szánta el magát, hogy pert indítson. A cég azon az állásponton van, hogy neki kártérítés jár: a váláskor meglévő 17 ezer követőt felszorozná 8 hónappal és fejenként 2,5 dollárral, ami összesen 340 ezer dollárt (vagyis majdnem 80 millió forintot) jelentene.

A bíróság vállaira roppant teher nehezedik: nemcsak abból válhat ugyanis precedens, hogy egy volt alkalmazott “magával” viheti-e a munkássága során összegyűjtött rajongókat, hanem abból is, hogy ezeknek a rajongóknak mi a pénzben kifejezett értéke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik