Tech

Öntisztuló ruhák Kínából

A koszos ruhákat a jövőben elég lesz kitenni a napra.

Úgy tűnik, a mosógépek túlhaladottá tétele világméretű céllá kezd válni: bő két hónapja kaliforniai kutatók álltak elő egy öntisztuló molekulával, most pedig Kínából jelentkeznek egy titán-dioxidos bevonattal. Maga a folyamat egyébként ismert: a fény hatására a vegyület ellentétes töltésű részecskéket, úgynevezett elektronlyuk párokat bocsát ki, amelyek oxidációs reakciókat okoznak. Utóbbiak hatására pedig lebomlanak a szerves anyagok, mint például a kosz.

A fénynek azonban ibolyántúlinak kell lennie, ami a napfénynek csupán csekély része, ezért a leírt folyamat a mindennapi használathoz elég hatékony. Éppen ezért Dejong Vu és Mingce Long nitrogénnel kombinált titán-dioxiddal vontak be pamut anyagot, amire még egy ezüstjodid réteget is tettek.

A látható fény tartományában úgy tűnt, hogy a két vegyület segíti egymást, azaz a keletkezett elektronokat és lyukakat megakadályozták az újraegyesülésben, ezáltal pedig hatékonyabb oxidációt (szempontunkból tehát tisztítást) tettek lehetővé.

A kutatópáros tanulmányában leírt kísérlet során egy narancsszínű festékkel kezelt pamutdarab tisztult meg magától, amikor két órára megvilágították egy 1000 Wattos égővel. Ráadásul, ha valaki egy igazán makacs folt kedvéért mégis a mosás mellett dönt, akkor sem ront el semmit, mivel az öntisztuló réteg a mosás után is megmarad.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik