Tech

Feltörték az egyik legnagyobb játékboltot

Hackertámadás áldozata lett a Steam, az egyik legnépszerűbb tartalomkezelő- és továbbító rendszer - elképzelhető, hogy a felhasználók személyes adataihoz is hozzáfértek.

A rendszert üzemeltető Valve kedden leállította a fórumokat, és bár ekkor még nem adtak ki közleményt, úgy tűnt, csak kisebb támadást indítottak a Steam ellen. Ma hajnalban viszont kiderült, hogy nem csupán a fórumot, de magát az online disztribúciós rendszert törték fel a hackerek, ennek eredményeképpen hozzáfértek a felhasználók adatait tároló adatbázisokhoz is.

A hivatalos információ szerint a felhasználóneveket, a jelszavakat, a játékvásárlási adatokat, az e-mail és számlázási címeket, illetve a kódolt bankkártya-információkat is ezekben az adatbázisokban tárolják az üzemeltetők.

Egyelőre még nem tiszta, hogy például a bankkártyaadatokhoz valóban hozzáfértek-e az illetéktelenek, mindenesetre a Valve arra kéri a felhasználókat, hogy változtassák meg a belépéshez szükséges jelszavukat, és kövessék figyelemmel a banki tranzakciókat az elkövetkező napokban. A fórumok továbbra sem érhetőek el, és maga a rendszer is korlátozottan működik: jelen pillanatban jelszót sem lehet cserélni.

A Steam felhasználóinak száma meghaladja a harmincmilliót. Hasonló támadás érte a konzolos játékosokat kiszolgáló PlayStation Networköt idén tavasszal, ekkor a Sony online szolgáltatása több mint egy hónapig szünetelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik