Tech

Négy év múlva négyszer ennyi hotspot lesz

Becslések és számítások szerint a mostani 1,3 millió nyilvános WiFi-ből 2015-re 5,8 millió lesz világszerte.

Örvendhetnek az ingyenes internet rajongói, hiszen az Informa szerint évekre vagyunk már csak attól, hogy a mobiltelefonokhoz hasonló WiFi-lefedettségünk legyen – persze ez csak a lakottabb környékeken várható, a puszta közepi tanyáknak sajnos nem csillan fel a reménysugár.

Az előbbi 1,3 milliós szám egyébként csak a nyilvános hotspotokkal számol, és nem veszi figyelembe azt a cirka 4,5 milliónyi közösségi WiFi-hozzáférést, ami magántulajdonban van és úgy sugározza az internetet.

A drasztikus növekedés egyébként nem annak lesz köszönhető, hogy a kávézók, kocsmák és egyéb vendéglátóipari egységek egytől egyig felismerik, hogy manapság gyakorlatilag elvárható a WiFi jelenléte.

Az elemzők szerint az ugrásszerű növekedésért a mobilszolgáltatók lesznek felelősek, akik így próbálják majd tehermentesíteni a hálózatukat. A China Mobile például egymillió hotspot létesítését tervezi a következő néhány évben, a japán KDDI pedig százezerrel járulna hozzá a vezeték nélküli internetet élvezők boldogságához.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik