Tech

Kakis a mobilok 16 százaléka

Egy új kutatás arra próbált fényt deríteni, hogy mely kütyükön található a legtöbb kosz és baci. Félelmetes eredmények következnek.

Nem meglepő módon épp azok az eszközök, készülékek és alkatrészek az érintettek, melyeket minden nap, adott esetben egész nap használunk – a mobiltelefon, az mp3-lejátszó, a lift gombja, a mikrohullámú sütő gombja, az egér, a billentyűzet és hasonlók.

Például egy átlagos billentyűzetről kiderült, hogy ötször koszosabb és hatvanszor annyi baktérium található rajta, mint egy átlagos WC-ülőkén. Ez persze épp azért van, mert bárhova nyúlunk, utána biztos, hogy visszatérünk a billentyűzethez – és valljuk be, mikor jutott eszünkbe megtisztítani a most is előttünk fekvő eszközt?

A legkoszosabb és mikrobiológiailag legaktívabb háztartási készülék mégsem ez, és nem is az a 16%-nyi mobiltelefon, amiről képtelenek vagyunk felfogni, hogy mégis hogyan szedett össze némi kakit, hanem az egész család kedvence: a távirányító, hiszen azt mindenki kezébe veszi, és senkinek nem jut eszébe fertőtleníteni.

Hogy mit lehet tenni? Nos, először is nem szabad alulértékelni a problémát, vagyis nem elég rálehelni a felületre és a pulcsi ujjával kicsit áttörölni – professzionális eszközökre van szükség, alkoholos tisztítókendőkre és rendszeres kézmosásra.

[Katt!]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik