Tech

Óraátállítás: veszélyben az iPhone-osok?

Ismét eltelt fél év és ismét fel kell, hogy hívjuk az Apple-készülékek tulajdonosainak figyelmét az automatikus óraátállítás veszélyeire.

Az automatikus óraátállítás is egyike azon funkcióknak, amit már az ősrégi mobiltelefonok is gond nélkül megoldottak, de az Apple kézi készülékeinek még gondot okoz – pontosabban okozhat. A probléma nem mindenkinél fordul elő, mégis érdemes odafigyelni.

Az utóbbi években a felhasználók el nem hanyagolható részénél számos hibát okozott az átállás: volt, akinél az ébresztők egyszerűen kikapcsoltak, de olyanok is akadtak, akiknél az óra rossz irányba állt át. A tulajdonosok legnagyobb részénél várhatóan újfent nem lesz semmi gond, de az év során ez az a két nap, mikor nem érdemes az iPhone-ra vagy az iPod touchra ráhagyni az ébresztést.

Reményeink szerint az iOS 5 orvosolta az előző óraátállításoknál tapasztalt problémákat, biztosak azonban csak vasárnap reggel lehetünk. Tehát érdemes lehet előkeresni egy jó öreg, de megbízható vekkert és már ma este egy órával hátrébb állítani.

MIÉRT JÓ AZ ÁTÁLLÁS?

Az óraátállítást először 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok a lépést azzal indokolták, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítása érhető el.

Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről évre a nyári időszámítást, amelynek ugyancsak az energia megtakarítása volt a célja.

A nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik