Tech

A spiPhone kifigyeli a közeli billentyűzeteket

Aggódni nem kell, egyelőre nem képes kémkedni. Egyelőre.

A Georgia Technológiai Intézet kutatói egy olyan programot hoztak létre, amely az iPhone 4 érzékelőit igénybe véve 80%-os pontossággal meg tudja állapítani, hogy épp mit gépelünk. Egyetlen korlátja, hogy egyelőre csupán 7,5 centiméteres a hatósugara, vagyis viszonylag közel kell tenni az adott billentyűzethez.

A tudósok először a mikrofonnal próbálkoztak, azonban mivel annak használatához a felhasználó kifejezett egyetértése szükséges, maradtak a telefonba épített gyorsulásmérő és giroszkóp kombinációjánál.

Ezek ugyanis éppen megfelelőek és elegendőek ahhoz, hogy az iPhone érzékelje a gépelésünk által keltett rezgéseket. A program a billentyűk lenyomását párosával dolgozza fel, és azt figyeli, hogy az egyes, lenyomott gombok között hozzávetőlegesen milyen távolság van. Ezt a távolságot egy előre létrehozott, 58 ezer szavas “szótárral” egyezteti, amivel 80%-os pontossággal képes megállapítani, hogy mit gépeltünk.

Az intézet munkatársai szerint a felhasználóknak nincs mitől félniük, mivel egy ilyen rosszindulatú szoftver működéséhez igen speciális körülményekre van szükség. Ez rendben van, de akkor – kérdezzük csendben – minek adnak ilyen ötleteket?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik