Tech

Alvás közben is figyelheted az agyad

Szeretünk aludni és szeretjük, ha különböző kütyük segítenek nekünk jól aludni.

A Sleep Manager (szó szerint alváskezelő) elnevezésű alkalmazás egy érzékelőkkel ellátott fejpánt segítségével méri – a tudományos vizsgálathoz hasonló, de mégis fogyasztóbarát szinten – az agyhullámok aktivitását, a szemmozgást és az izmok összehúzódását a könnyű, a mély és a REM alvási periódusokban.

A fejpánt által vett jelek Bluetoothon keresztül jutnak el a felhasználók iPhone-jaira, iPad táblagépeire vagy androidos okostelefonjaira, ahonnan a Zeo honlapjára kerülnek fel. Itt az alvás minőségi kiértékelését követően a vállalat a felhasználó alvási szokásainak trenírozására használja fel a kapott információkat.

Például ha az ember a könnyű alvási fázisában ébred fel, akkor jóval felfrissültebbnek érzi magát – az alkalmazásnak pedig megvan az a képessége, hogy felébressze a felhasználót, amikor épp ebben a periódusban van.

Természetesen az alkalmazásnak megvannak a korlátai, de ettől függetlenül rendkívül közel áll ahhoz, hogy visszaadja egy igazi laboratóriumi körülmények között elvégzett alvásvizsgálat eredményeit.

A professzionalitást megcélzó eszköz egyébként nem drágább a hasonló termékeknél – az előrendelők 100 dollárért magukénak tudhatják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik