Tech

Az iPadnél évekig nem lesz menőbb

Az Apple még 2014-ben is uralni fogja a táblagépek piacának legalább felét.

Az almás cég piaci részesedése az idén 73,4%-os lesz a Gartner piackutató vállalat számításai szerint, ami a tavalyi 83% után visszaesésnek számít. Ezzel szemben az Android operációs rendszeren futó készülékek 17,3 százalékos piaci részesedést tudnak majd kihasítani maguknak az idén, lényegesen kevesebbet a Gartner korábbi számításainál.

Bár a táblagépek piaca rohamos növekedés elé néz, az androidos rendszerek forgalmának előretörését jelenleg még a viszonylag magas árak és a nem igazán kiforrott kezelési koncepció hátráltatja.

Az idei 63,6 millió darabra becsülhető forgalom után jövőre 103,5 millióra, 2015-re pedig már 326 millióra emelkedhet az eladott készülékek száma. Az Apple iOS operációs rendszere még akkor is 148 milliónál több új eladott készüléken fut majd, piacvezető lesz a 116 milliósnál nagyobb Android operációs rendszeren futó készülék eladásai előtt.

A Gartner előrejelzése szerint a “futottak még” kategóriába tartoznak majd a Microsoft Windows operációs rendszeren futó táblaszámítógépek 2015-ben 34 millió darabos eladással, valamint a BlackBerryket gyártó RIM új, QNX operációs rendszerén futó készülékek 2015-ben 26 millió darabos eladással.

A tabletek piacának alakulását azonban nehéz előre jelezni: az értékesítések már az idén is gyorsabb ütemben növekedtek minden elemzői előrejelzésnél, és sokkal nagyobb mértékben vetették vissza a hagyományos gépek eladásait, mint ahogy arra bárki is számított. Egy jó ötlet mindent felforgathat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik