Tech

Haláli navigációs rendszer biciklistáknak

Egy holland csapat zseniális találmánya egyben életveszélyes is lehet a kerékpárosok számára.

Az „Oh Music Where Art Thou” (vagyis Ó, Zene, Merre Visz az Utad) névre hallgató csapat egy olyan androidos navigációs rendszert eszelt ki, amellyel a biciklisták pontosan tudják, merre van a beállított cél, anélkül, hogy egyszer is rá kellene nézniük a térképre.

Az egészhez – egy androidos telefonon és az alkalmazásukon kívül – nincs is másra szükség, mint egy fülhallgatóra. Az ötlet ugyanis az, hogy a szükséges kanyaroknál az éppen hallgatott zene az egyik vagy a másik fülben kezd el hangosabban szólni. Gyakorlatilag tehát a zene „forrását” kell követni, hogy az ember célba érjen, így szemét mindig az úton tarthatja.

S míg a holland kerékpárosoknak híresen jobb dolga van magyar társaikénál, erősen kételkedünk abban, hogy arrafele a balesetmentes közlekedéshez elég lenne a látás. A kerékpárosokra leselkedő veszélyek jelentős része ugyanis épp olyan helyekről származik, melyeket nem látnak, vagyis egészségügyi szempontból hasznos lenne, ha legalább hallanák mondjuk a közeledő autót.

Ez viszont nem tűnik túl kompatibilisnek a navigációhoz szükséges, folyton változó hangerősségű zenei élménnyel. De döntsenek az aktív biciklisták. Szerintetek jó ötlet ez a hangalapú GPS?

Mondjátok el véleményeteket Facebook-oldalunkon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik