Tech

Lopásra törő bicikli

Feltalálója szerint senkinek nem lesz kedve eltulajdonítani egy kerékpárt, ha az szinte azonnal használhatatlanná válik.

Andrew Leinonen StayLocked (vagyis MaradjLakatolva) biciklijének egyediségét az adja, hogy nem egy külső zárat használ a kerékpár mozdíthatatlanságának biztosítására, hanem a hátsó villa egy része alakul át. A bicikli lezárt állapotában így a villa nem a hátsókereket, hanem mondjuk egy oszlopot ölel körbe.

Vagyis amikor a tolvaj felfeszíti a bicikli vázából kialakított zárat és felül a járgányra, az azonnal összeroppan a súly alatt és használhatatlanná válik.

S míg az ötlet zseniális, a magunk részéről mégis kételkedünk az alkalmazás gyakorlati hasznában. Egyrészről mi van azokkal a tolvajokkal, akik a kétkerekűt nem a használhatósága miatt szeretnék eltulajdonítani? Másrészről mi van azokkal, akik bár maguk is kerékpározni szeretnének, csak a lopás után jönnek rá a trükkös zár működésére? Valószínűleg otthagyják a bringát, de ettől a tulajdonos nem lesz sokkal boldogabb, hiszen sérült a váz. Persze lehet, hogy csak mi vagyunk túlságosan szkeptikusak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik