Tech

Radírozható e-papír

Tajvani fejlesztők olyan e-papírral álltak elő, amely 260-szor használható fel, mert törölhető róla az előző írás.

A termék a faxkészülékekben alkalmazotthoz hasonló hőnyomtatót használ, amikor pedig a leírt szövegre már nincs szükség, egyetlen kapcsoló átállításával letörölhető az információ az adathordozóról.

Az i2R jelű e-papírt kifejlesztő tajvani Ipari Technológiai Kutatóintézet munkatársai szerint igazán környezetbarát: a legolcsóbb újrahasznosítás, ha töröljük a szükségtelenné vált iratokat. Amiben valóban előrelépést jelent, hogy szemben az e-olvasókkal, a “nyomtatás” után nem igényel elektromosságot a megjelenítéshez – ezzel szemben használata egyelőre nehézkes a már rendelkezésre álló alternatívákhoz képest.

Az i2R e-papír különlegességét a burkolat adja, ami egy speciális – koleszterinmolekulákhoz hasonló szerkezetű folyadékkristályokból álló – műanyagfilm. A vegyület nyomtatáskor nem igényel megvilágítást, ráadásul különböző színeket tud létrehozni. A különleges papírra nyomtatott jelek törölhetők, ha elektromosságot kapcsolnak rá vagy egy “fordított” nyomtató végiggördül rajta.

Egy A4-es méretű e-papír két amerikai dollárba (kevesebb mint 400 forintba) kerül és a fejlesztők reményei szerint két éven belül kiskereskedelmi forgalomba hozható lesz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik