Tech

A megosztás törvénye

Mark-Zuckerberg(1024x768).png (Mark Zuckerberg, Facebook, )
Mark-Zuckerberg(1024x768).png (Mark Zuckerberg, Facebook, )

A Facebook alapítója kifejtette a közösségi oldalakon történő megosztás törvényét, aminek képlete az Y=Cx2^X

Szerdán nemcsak a Facebook és Skype összebútorozásáról volt szó, hanem téma volt természetesen a Google+ és a közösségi oldalak jövője úgy általában is. A Google Plusszal kapcsolatban Mark Zuckerberg diplomatikusan kitért a kérdések elől és annyit mondott, hogy a Facebooknak saját magára és a folytonos innovációra kell koncentrálnia – mi mást is mondhatott volna? Míg a közösségi oldalak kapcsán felállította a megosztás törvényét.

Az előbb említett Y=Cx2^X, ahol az X az eltelt idő, a C pedig egy állandó, magyarul annyit jelent (és ez egyben az Y értéke), hogy az emberek – nem úgy általában, hanem az egyes felhasználók külön-külön is – kétszer annyi dolgot osztanak meg ma, mint tették azt egy éve, és fele annyit, mint amennyit egy év múlva fognak.

Mark Zuckerberg szerint a közösségi megosztás mértéke exponenciálisan nő, s mivel tisztában van azzal, hogy az emberek mennyire alulértékelik ennek a mértékét, egy klasszikus példát idézett: adva van egy egyszerű A4-es lap, amit 50-szer félbe kell hajtani; a kérdés az, hogy milyen magas lesz az így összehajtott papír. A legtöbb ember néhány métert tippelne, míg a valóságban 20-szor magasabb lenne, mint a Föld-Hold távolság. Ugyanis bár a papír eredeti vastagsága nem nagy, a folytonos duplázás (vagyis az exponenciális növekedés) ilyenekre képes.

Ez persze azt jelentené, hogy 20 év múlva 1048576-szor (2^20) annyi dolgot osztunk majd meg, mint ma, ami persze nem tűnik túl valószínűnek. De ki tudja? Lehet, hogy Marknak lesz igaza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik