Tech

A Facebook körmére néz az EU

A Facebook arcfelismerő rendszeréhez kapcsolódó, automatikusan, minden felhasználónál módosított adatvédelmi beállítások miatt az EU is megmozdult.

Az EU 27 tagállamából álló, adatvédelemért felelős szervezetek, de egyes országok a témával foglalkozó állami hivatalnokai is megemelték legalább az egyik szemöldöküket, amikor a napokban terjedésnek indult a hír, miszerint a Facebook a felhasználók megkérdezése, beleegyezése vagy akár csak külön tájékoztatása nélkül nyúlt bele egy új szolgáltatása kedvéért az alapvető adatvédelmi beállításokba.

A Facebook persze értetlenül áll az eset előtt, mivel a fényképek címkézését segítő alkalmazását már tavaly bemutatta, ráadásul az utóbbi hónapokban szép lassan minden felhasználó számára elérhetővé tette. Persze attól még, hogy azt a 100 millió címkézést, ami a Facebookon található fotókon naponta elvégzésre kerül, valóban segíteni és egyszerűsíteni fogja a szolgáltatás, az adatvédelmi beállításokat és az önkényes nyúlka-piszkát mintha nem verte volna nagy dobra a közösségi oldal. Már tavaly sem.

S míg a Facebook a saját védelmében elmondja, hogy a címkézési javaslatok során kizárólag ismerősök nevei kerülnek felajánlásra – tehát elvileg nincs adatvédelmi kockázat -, az EU eddigi hozzáállása és a közösségi oldalak működésével kapcsolatos ötletei alapján ez nem valószínű, hogy a kivizsgálás során bárkit meghatna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik