Tech

“Internetzsoldosokat” szereltek le

Kinai-zaszlo(1024x768).png (Kína, zászló)
Kinai-zaszlo(1024x768).png (Kína, zászló)

Az online nyilvánossággal visszaélő 55 honlapot zárattak be a kínai hatóságok.

Kapcsolódó cikkek

Ezek a weblapok “internetzsoldosokat” alkalmaztak, akik a megbízóiktól kapott feladatuknak megfelelően többnyire tisztességtelen módon jártak el cégekkel és versenytársakkal. Volt, hogy hamis információkat, elferdített tényeket közöltek, amelyeket végül zsaroláshoz használtak, máskor az online bejegyzéseket gyártók túlzó szenzációkeltéssel juttatták extraprofithoz a megrendelőt.

A hatóságok szerint az oldalak között több olyan is volt, amely magát jogvédőnek hirdette és a negatív információk terjesztése után az érintett cégeknek felajánlotta azok törlését.

A kínai és a nemzetközi média egyaránt foglalkozott a troll-hadseregek szerveződéseivel, amelyek – saját bevallásuk szerint – 72 órán belül képesek az online közönség véleményét szinte bármilyen területen megváltoztatni. A bennfentesek szerint már több éve vannak a piacon, s ravasz, egyre kifinomultabb technikákkal dolgozzák meg a közönségüket.

Egyes piaci szakértők szerint azok az internetes PR cégek, amelyek nem alkalmaznak “zsoldosokat”, nem képesek túlélni a mai éles versenyt Kínában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik