Tech

Trolloktól fél Kína

Kínának óvatosnak kell lennie az "internetzsoldosokkal", akik online hozzászólásaikkal hivatásszerűen, megbízásból, pénzért befolyásolják a közvéleményt - hangoztatta a Kínai Népi Politikai Tanácskozó Testület szóvivője szerdai tájékoztatóján.

Az internetkultúra és a környezet egyre bonyolultabbá válik, miközben felbukkant az emberek egy csoportja, akiket internetzsoldosoknak neveznek – állapította meg Csao Csi-cseng (Zhao Qizheng) szóvivő. Majd azzal folytatta, hogy néhányukat különböző intézmények támogatják, s az átlaginternetező álarca mögül írják hozzászólásaikat befolyásolva, megosztva a közvéleményt, sőt: esetenként a kormányzati politizálást is megzavarják.

Szerinte a jelenség nem csak figyelmet érdemel, de figyelmeztető is, mivel e területen hiányos a törvényi szabályozás.

Korábban a kínai és a nemzetközi média már foglalkozott az internethadseregek szerveződéseivel, amelyek – saját bevallásuk szerint – 72 órán belül képesek az online közönség véleményét szinte bármilyen területen megváltoztatni. A “harcosok” felszerelése csupán a számítógép, szervezetten lépnek fel, “osztagaik” többnyire egy-egy lakásban tanyáznak. A bennfentesek szerint már több éve vannak a piacon, s ravasz, egyre kifinomultabb technikákkal dolgozzák meg közönségüket.

Egyes piaci szakértők szerint azok az internetes PR-cégek, amelyek nem alkalmaznak “zsoldosokat”, nem képesek túlélni a mai éles versenyt Kínában. Az online marketingesek egyben a világhálót a bűnözés mennyországának tartják.

A kínai politikai vezetés nyilvánvalóan aggódik, hogy az ellenőrizhetetlen eredetű és szándékú anonim internetes bejegyzések, felhívások – amennyiben politikai tartalmúak – megzavarhatják az országépítés legfontosabb alapszükségleteként emlegetett társadalmi stabilitást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik