Tech

Az autótolvajok réme

Az Egyesült Államokban elkezdett már terjedni az a központi adatbázisra kötött kamerarendszer, amely éjjel-nappal a rendszámokat olvasgatja.

A lopott kocsik azonosítására fejlesztett Automatizált Rendszám Felismerő Rendszer négy elemből áll össze.

Először is ott van maga a kamera, amely vagy színes vagy infravörös felvételt készít – ez utóbbira a rossz fényviszonyok kiküszöbölésére volt szükség – és felszerelhető akár mozdulatlan állomásként, akár járőröző kocsikra is. A felvétel minőségéről pedig annyit, hogy az sem zavarja, ha valaki közel 200 kmh-s sebességgel száguld el mellette.

Az így készült fotót aztán egy speciális szoftver elemzi, amely egyrészről felismeri, hogy a képen hol van vagy hol vannak rendszámok, majd azokat olyan minőségűvé javítja, hogy képes legyen beazonosítani a betűket és számokat.

A rendszer ezek után egyeztet a központi adatbázissal, hogy az adott rendszámhoz tartozik-e bármilyen ügy – nem feltétlenül csak lopás -, ami miatt a rendőrségnek érdemes lenne a sofőrt szóra bírnia. Legyen szó be nem fizetett büntetésről vagy a kötelező biztosítás hiányáról. Ha talál ilyet, természetesen értesíti a járőr kocsiban tartózkodó kollégákat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik