Tech

Leállt a Skype – megvan a megoldás?

Csütörtök délután egyre több felhasználó kezdett el panaszkodni arra, hogy a népszerű program lefagyott és nem is hajlandó újraindulni.

A leállás után a megszokott forgatókönyv szerint zajlottak az események: a leállt szolgáltatásról a felhasználók a működő oldalakra (Facebook, Twitter, stb.) özönlöttek, és bejegyzések és kommentek százaiban próbáltak rájönni, mi lehet a gond és mi a megoldás.

A Skype (hazai idő szerint) délután 2 óra körül a Twitteren szólalt meg először az esettel kapcsolatban. Tájékoztatta az érdeklődőket, hogy a fennakadásokról tudnak, azonban a problémák kivizsgálásának idejére mindenki türelmét kérték. Egy óra elteltével – vagyis 3 óra előtt nem sokkal – megoldási javaslattal álltak elő, amely elsősorban a tapasztaltabb felhasználóknak lehet segítség. Az egyszerű – lehetőleg néhány kattintásból álló – megoldáson még dolgoznak.

A felhasználók mindeközben a nemrég a Skype-ot felvásároló Microsoftra kenik a leállást – véleményük szerint nyilván valamilyen Microsoft-program integrációja (esetleg a Skype integrációja valamilyen Microsoft-programba) a valódi ok. Erre azonban nincs bizonyíték.

A Skype utoljára – még a Microsoft nélkül – 2010. december 22-én állt le ilyen tömegesen. Akkor a rendszert működtető csomópontok közül állt le több.

 

A SKYPE ELSŐ MEGOLDÁSI JAVASLATA

 

Windows

1.  Zárd be a Skype-ot.
a.    Jobb-klikk a jobb alsó sarokban található Skype ikonra
b.    Kilépés/Quit.
2.    A “rejtett mappák és fájlok” beállítás legyen bekpacsolva
a.    Start menübe gépeld a “run” parancsot és Enter
b.    Írd be, hogy “control folders” és OK
c.    A Nézet fülön belül állítsd be a rejtett fájlok láthatóságát
3.    Keresd meg a shared.xml fájlt.
a.    Start menüben ismét “run”
b.    Gépeld be a következőket: %appdata%skype 
c.    Leokézás után töröld a shared.xml fájlt.
4.    Indítsd újra a Skype-ot

 

Mac OS X

1. Zárd be a Skype-ot.
2. Menj a következő könyvtárba: ~/Library/Application Support/Skype/
3. Töröld le a shared.xml fájlt
4. Indítsd újra a Skype-ot

Ajánlott videó

Olvasói sztorik