Tech

Leállt a Skype

Szerdán késő délután a szolgáltatás elkezdett akadozni, a beszélgetések megszakadtak - az internet lángba borult.

Az év vége úgy tűnik nem kedvez a világ legnépszerűbb kommunikációs szolgáltatóinak. Az év utolsó hónapjában a Tumblr blogszolgáltatás mát többször is elérhetetlen volt, a Facebook és a Twitter is leálláson van túl, itthon két nagy mobilszolgáltató sem szolgáltatott órákig és most a 2007 óta akadálymentesen működő Skype is beállt a sorba.

A probléma néhány óra alatt – ha nem is megoldódott, de – kezelhetővé vált, a program alapszolgáltatásai (chat, telefonálás) a felhasználók legnagyobb részének ismét elérhetőek, a csoportos videokonferencia lesz valószínűleg az utolsó, ami helyreáll. A felhasználók csütörtök késő délelőttig akadozásokat jelentettek, de a szerdai állapotokhoz képest a pánik helyett már inkább a megkönnyebbülés hangjai hallhatók.

A Skype működését tekintve nem az általános értelemben vett hálózat, mint a telefon- vagy egyéb azonnali üzenetküldő szolgáltatások. Tehát a Skype főhadiszálláson az nem látszott, hogy mi a gond, csak az, hogy feltűnően sok beszélgetés szakad meg és átlagon felüli felhasználó tűnik el a rendszerből.

A Skype-on belül a számítógépek és telefonok alapvetően közvetlenül egymáshoz csatlakoznak, bár a kapcsolat először áthalad egyes csomópontokon. A csomópontokat olyan számítógépekként kell elképzelni, mint a régi telefonközpontokat.

A probléma ott keletkezett, mikor egyes csomópontok – úgy tűnik, hogy – a Skype egyes régebbi verziói miatt kiestek az áramból, ennek volt köszönhető az első nagy szakadás 2007 óta. A mérnökök a probléma felderítése után egyből nekiálltak gigacsomópontok létesítésének, így a probléma sürgős javítása utáni esetleges szakadozások valószínűleg ezek leterheltségének köszönhetőek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Skype leállás – angolul (Skype blog)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik