Tech

Kísérleti, de hasznos funkciók a Gmailben

Megrögzött és elégedetlenkedő Gmail-felhasználóknak egyaránt érdemes a levelezőrendszer "laborjába" néha benézni.

A jobb felső sarokban található fogaskerék megnyomásával érhetőek el nemcsak a beállítások, de a kísérleti jellegű funkciókat tartalmazó “Labs” oldal is.

A jelenleg engedélyezhető 57 kísérleti modul attól számít kísérletinek, hogy a Google még nem építette be a levelezőrendszer működésébe, azonban bármelyik szabadon kipróbálható – természetesen csak saját felelősségre. Ettől persze nem kell megijedni: a gyors szerkesztőségi közvélemény-kutatásból az derült ki, hogy eddig senkinek nem volt problémája ezekkel.

A modulok közt találni kevésbé hasznos, inkább vicces alkalmazásokat, mint a régi Nokia telefonokon elterjedt kígyós játék vagy az illuminált állapotban történő levelezést megakadályozó Mail Goggles, ami néhány egyszerűbb matekfeladvánnyal áll a részeges levelezés útjába; de kifejezetten technikai jellegű, “profi” levelezőknek szánt funkciókat is bekapcsolhatunk.

Ezek közül néhányat már korábban is bemutattunk (lsd.: a témába vágó cikkek közt), azonban egy-két újdonságra felhívnánk a figyelmet.

Például ott  az újdonság számba menő “Küldés háttérben” modul, amely főleg a nagyobb levelek (vagy lassabb kapcsolódási sebességek) esetén lehet segítségünkre. Bekapcsolása után a levelek elküldését a Gmailre lehet bízni, s míg a program dolgozik, a felhasználó akár egy másik levélbe is kezdhet.

Vagy ott az olvasatlan levelek számát jelző ikon, amellyel nem kell egész nap a képernyőn tartani a Gmailt, elég ránézni arra a fülre, amiben nyitva van a levelező és a szokásos piros borítékot formáló M betű jobb alsó sarkában egy pillantás alatt megállapítható, mennyi olvasatlan levelünk van.

A magunk részéről mindenkit arra ösztönzünk, hogy böngéssze át a lehetőségeket, hátha talál valami hasznosat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik