Tech

Napelemes hajóval a Föld körül

Földkörüli útja feléhez ért a világ jelenlegi legnagyobb napelemes hajója, a kizárólag napenergiával üzemelő PlanetSolar nevű katamarán.

Pénteken már beszámoltunk a napelemes repülőről, amely nagyratörő világkörüli tervei előtt először “csak” egy Svájc-Belgium útba vágott bele sikeresen. Nos a napelemes hajó előrébb jár: már a fél világot megkerülte.

A németországi Kielben épített szerkezet eddig több mint 27 ezer kilométert hagyott maga mögött, jelenleg rövid pihenőt tart Új-Kaledóniában, mielőtt folytatná útját a déli vizeken Ausztrália kerülésével vissza Európa felé.

A PlanetSolar Monacóból indult útnak, a tervek szerint oda is érkezik meg 2012. áprilisában. Felszínén 537 négyzetmétert borítanak a napfény befogására alkalmas cellák, amelyek árammá alakítják a Nap sugarait.

A futurisztikus katamarán máris megdöntött két rekordot: a PlanetSolar lett a leggyorsabb napelemes hajó, amely átszelte az Atlanti-óceánt, és ez a szerkezet tette meg a napelemes járművek közül a leghosszabb távolságot, több mint 15 ezer tengeri mérföldet.

AJÁNLOTT LINKEK:

A Planet Solar honlapja

Ajánlott videó

Olvasói sztorik