Tech

Itthon is megnyílt a Samsung alkalmazásboltja

A Samsung Bada op-rendszerét használó okostelefonok szoftverboltjának kínálata egyelőre alulmarad az Apple-lel vagy a Google-lal szemben.

A világ második legnagyobb mobilgyártójának tekintett dél-koreai vállalat 2009-ben jelentette be, hogy saját fejlesztésű, nyílt forráskódú mobiltelefon-platformot fejleszt, és ezzel az új szoftverrel fog betörni az olyan okostelefonok piacára, mint a Blackberry vagy az iPhone.

A Bada – amelynek koreai jelentése óceán – fejlesztését számos csúszást követően a Google Android operációs rendszer térhódítása is késleltette, azonban a Samsung szerint az új platformnak még ennek ellenére is van létjogosultsága, jóllehet a Samsung maga is gyárt olyan készülékeket, amelyek nem a Badát, hanem az Androidot támogatják.

A dél-koreai vállalat koncepciója szerint nem az alkalmazások száma, hanem azok minősége és személyre szabottsága határozza meg az operációs rendszer sikerét. Ezért a gyártó nem is aggódik amiatt, hogy a Bada Premium Store elnevezésű letöltő központjából jelenleg “csak” mintegy hatezer különböző ingyenes és fizetős alkalmazás közül választhatnak a felhasználók.

Bár a badás készülékekre idén márciusig világszerte összesen 100 millió alkalmazást töltöttek le, a Samsung viszonylag későn indult el a start mezőről: elég arra gondolni, hogy az Apple nemrégiben már a 10 milliárdodik letöltésen is túljutott – persze az is igaz, hogy ezek nagyrészét egyetlen egyszer nyitják csak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik