Tech

Egyszerűsödik a domainregisztráció

Magyarországon június 1-től már 1-2 munkanap alatt használatba vehetik az új domaint a magánszemélyek, vállalkozások és civil szervezetek.

Magyarországon a bő másfél évtizede fennálló szabályozás gyökerei arra az időkre nyúlnak vissza, amikor az internet még elsősorban a tudományos élet, az akadémiai szféra kiváltsága volt, így a szabályozás nem vette figyelembe kellőképpen azokat a szempontokat, hogy az internet a 90-es évek második felére a versenyszféra egyik meghatározó motorjává vált, a versenyben pedig döntő tényező az idő, a hazai cégek – de akár magánszemélyek -számára kifejezetten hátrányt jelentett, hogy a határokon túl gyorsabban, hatékonyabban haladtak az ilyen típusú ügyintézések is, egy-egy termék, szolgáltatás bejelentésére, ismertté tételére nem kellett heteket várni.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Infokommunikációért felelős Államtitkársága Nyitrai Zsolt államtitkár vezetésével az elmúlt hetekben egyeztetéseket kezdeményezett a domain-regisztrációt felügyelő Internet Szolgáltatók Tanácsával annak érdekében, hogy a magyar domainregisztráció két hetes átfutási ideje radikálisan rövidüljön le. A napokban megszületett egyezség nyomán a jövőben 1-2 munkanapra csökken a magyar (.hu) domain-regisztráció időigénye. A megváltoztatott rendszer az esetleges jogsértő igények kiszűrését továbbra is biztosítja azzal, hogy a korábbi várólista helyett az igényelt domain feltételes használatba adása mellett 8 napon belül lehet az igényléssel szemben panasszal élni.

A domain az igény benyújtását követő műszaki és adminisztrátori ellenőrzést követően “Feltételes használatba adás” státuszt kap, azaz az igénylő műszakilag használni kezdheti, de még nem lesz “Bejegyzett”. Ezzel egyidejűleg a domain megjelenik a nyilvános kihirdetési listán.

A feltételes használatba adást – a jelenlegi várólistához hasonlóan – a Nyilvántartó egy listán közzé teszi azzal, hogy az igénnyel szemben 8 napon belül terjeszthető elő panasz. Ha panasz nem érkezik, akkor a domain delegált (Bejegyzett) státuszba kerül, ezt követően már csak Regisztrációs Döntnök előtt, vagy bírósági úton lehet vitatni. Ha nem érkezik panasz, akkor az igény teljesítve lesz, és a domain Bejegyzett állapotba kerül. Ellenkező esetben a jelenlegi Tanácsadó Testület eljárásnak megfelelő lépések történnek, azonban ez is a korábbinál rövidebb határidőkkel, azaz a döntés maximum 3 hét alatt megszületik.

A 2011. június 1-től érvényes teljes Domainregisztrációs Szabályzat teljes egészében letölthető a http://regisztrator.hu/aszf/domain-regisztracios-szabalyzat.pdf címről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik