Tech

Az Apple orvosolja orwelli hibáját

A cég saját bevallása szerint nem gyűjti és nem is tárolja az iPhone felhasználók tartózkodási pontjaiból származó adatokat.

A múlt héten felröppent hírek szerint az iPhone-ok jegyzik és tárolják a tulajdonosok tartózkodási helyeit, ami aggályokat és félelmeket vetett fel. Az Apple szerdai közleménye szerint ezek a feltételezések félreértésen alapulnak, de az aggódók megnyugtatása végett szoftverfrissítéssel is orvosolják majd az iOS operációs rendszerek érintett részeit.

Az Apple hangsúlyozta, hogy a telefonok nem a felhasználók tartózkodási helyeit tárolják, hanem azoknak a Wi-Fi hálózatoknak és GSM-adótornyoknak az adatait, amelyek hatósugarában tartózkodik a készülék tulajdonosa. Erre pedig azért van szükség, hogy a műholdas navigációs rendszer (GPS) érzékelése nélkül, azaz épületen belül vagy más, a műholdas vételt akadályozó tereptárgyak közelében is működhessen a telefon helyzet-meghatározó rendszere – vagyis épp azért, hogy GPS nélkül is meg lehessen állapítani, hol van a felhasználó.

Tény, hogy ezzel az iPhone az átlagos GPS-ekhez képest gyorsabb és pontosabb helymeghatározásra képes, azonban nincs arra szükség, hogy hét napnál tovább tárolják a navigálást segítő adatokat. A néhány héten belül elérhető szoftverfrissítéssel pedig ennek az adattároló résznek a működését változtatják meg.

Biztonsági másolat készítésekor az iPhone-ok tartózkodási helyekkel kapcsolatos információi nem másolódnak a szoftverfrissítés után. Azok, akik kikapcsolják a helyzet-meghatározási szolgáltatásokat egyáltalán nem másolhatják majd számítógépükre a kifogásolt adathalmazokat, akik pedig továbbra is használni kívánják ezt a lehetőséget, kóddal védett adatokat tölthetnek le.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (TechCrunch)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik