Tech

Hogy miért figyel az iPhone és mit tehetünk ellene?

A napokban a nagy nyilvánosság számára is kiderült, hogy az iPhone szó szerint figyeli gazdája minden lépését - biztonságtechnikai körökben erről már egy éve tudtak.

A “consolidated.db” nevű fájl – itt tárolja az iPhone, hogy merre járt a felhasználó – első felfedezője szerint egyelőre nagyobb a szituáció füstje, mint a lángja, mert például arra utaló jelet az elmúlt egy évben (ennyi ideje ismeretes a fájl létezése) nem találtak, hogy ezek az adatok visszajutnának az Apple-hez vagy bárki máshoz.

Rendben, a telefonon és a szinkronizáló számítógépen kívül máshova nem jut el az információ, de akkor egyáltalán minek begyűjteni?

Nos, Apple-szakértők és szivárogtatók szerint egy egyszerű hibáról van szó: a consolidated.db-nek ugyanis alapesetben folyamatosan törölnie kellene a régebbi bejegyzéseket – a legfrissebb geolokációs adatokra ugyanis számos alkalmazás miatt is szükség van. Ez a törlés az, ami elmarad és egyelőre úgy tűnik, hogy ebben az Apple részéről nincs szándékosság.

De mit tegyen az ember, ha mindezek ellenére nagyon zavarja a begyűjtött adatok mennyisége?

Nos, az első és legfontosabb, hogy ne veszítse el a telefonját, hiszen ezen van a szóban forgó fájl. Persze, az iPhone eltűnése esetén az a legkevesebb, hogy a becsületes vagy kevésbé becsületes “megtaláló” megnézheti, hogy hol volt az ember a hétvégén, hiszen amúgy is elég szenzitív információhoz juthat hozzá. Másodszor, az iTunes-on keresztül történő szinkronizálást érdemes titkosítani, így azok a “megtalálók”, akik a számítógépünkön keresnék a fájlt, azt titkosítva találják meg. Végül azok, akik feltört iPhone-nal rendelkeznek, telepíthetik az Untrackerd alkalmazást, ami folyamatosan kipucolja a consolidated.db-t.

De persze még mindig várjuk, hogy az Apple hivatalosan is tájékoztatást adjon az incidensről.

AJÁNLOTT LINKEK:

Az iPhone adatgyűjtésről már egy éve tudnak – angolul (GigaOm)
Miért figyel minket a telefon? – angolul (Gizmodo)
Mit tehetünk az iPhone adatgyűjtés ellen? – angolul (Engadget)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik