Tech

Felfedezésre vár a Google Föld napi firkája

A 41 évvel ezelőtt indított Föld napjáról a Google is megemlékezik egy igen mozgékony, interaktív animációval.

A Google főoldalára kalandozva idén április 22-én egy Édenkert-szerű doodle fogad minden érdeklődőt, amire kattintva egy a Föld napjával kapcsolatos keresés eredményei találhatóak meg.

Maga a firka azonban – ahogy egyébként a Google-éknál ez egyre gyakoribb – nem csak egy jól megszerkesztett kép, benne egy jól elrejtett Google felirattal, hanem reagál a felhasználóra; pontosabban a kurzorra.

A kép bal sarkában egy panda anya-kölyök páros található, mely felett a kurzorral elhaladva a kölyök ijesztően nagyot tüsszent – legalábbis az anyja meglepődik. Ez a jelent nyilván mindenki számára ismerős. Jobbra haladva találunk a majomkenyérfán egy érintésre elrepülő papagájt, ami alatt egy oroszlán pihen, aki nem szívesen ébred fel kurzorunk érintésére. A háttérben magasugró pingvin és a tőle jobbra található, mozgékony kaola macin túl vegyük észre a folyóban az árral szemben haladó vörös heringet is, akit egy barna medve kap el a vízesés tetején. A mi abszolút favoritunk azonban a jobb alsó sarokban, a páfrány között megbújó zöld béka.

Sokan kritizálják a Föld napját, mivel legalább annyira feleslegesnek tartják, mint például a Valentin-napot, azonban az 1970-ben létrehozott figyelemfelkeltő eseményt tartják a modern környezetvédelmi mozgalom megindítójának. Ezért pedig köszönet jár Denis Hayes-nek, aki egyetemi hallgatóként találta ki és terjesztette el egy olyan korban, ahol még nem volt internet.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (Guardian)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik