Tech

LizaMoon: több százezer honlap fertőz

Könnyű védekezni a WebSense által LizaMoonnak keresztelt kártevő ellen, amely a honlapok SQL adatbázisán keresztül próbál eljutni a felhasználókhoz.

Az először március 29-én észlelt vírust 28 ezer honlapon érzékelték, azonban napokon belül kiderült, hogy a fertőzöttek száma legalább tízszeres.

A honlapokon a kártevő nem tesz mást, mint feldob egy ál-vírusírtót, amely másodpercek alatt érzékel a gépünkön vagy féltucat halálos kórt, amit azonnal – és ha lehet az általa ajánlott program letöltésével – tudunk orvosolni.

A megoldás egyszerű: minden felhasználónak elő kell vennie a józan paraszti eszét és nem szabad letöltenie számára teljesen ismeretlen szoftvereket. Ugyanakkor, ha valaki már látott működés közben vírusírtót (mondjuk a saját gépén), akkor az is fel kéne tűnjön, hogy általában nem másodpercek kérdése a kártékony programok felfedezése.

A szakma legalábbis aggasztónak tartja a támadás méretét, azonban ugyancsak a józan paraszti ész használatát javasolja ebben és minden más esetben is.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek (videóval) – angolul (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik